kohdekuva
Temppelinkatu 2

Temppelinkatu 2 on perusteellisesti saneerattu vuonna 2018. Kaikki talon 50 asuntoa on remontoitu peruskorjauksen yhteydessä täysin. 5 kerroksissa talossa on 1-3 huoneen asuntoja yhteensä 50 kappaletta. Asuntojen koot vaihtelevat aina kompaktista 19 m² yksiöstä 74 m² väljään kolmioon.

Huoneistojen pohjia on remontin yhteydessä paranneltu ja kaikissa asunnoissa onkin nyt mm. tyylikkäät ja avarat pesuhuoneet joissa kaikissa tilavaraus ja liitäntä pyykinpesukoneelle. Lähes kaikissa asunnoissa viihtyvyyttä lisää koko huoneiston levyinen parveke Sotalaistenmäen puistikkoon päin. Asuntojen vuokriin sisältyy myös Dna Perusnopeus 10M –laajakaistayhteys.

Talo sijaitsee rauhallisella paikalla Sotalaistenaukion laidalla, Martin kirkon vieressä. Sijainti on loistava ja asunnoilta on näppärät yhteydet moneen suuntaan olitpa sitten liikkeellä kävellen, pyörällä tai autolla. Jokirantaan matkaa on vain 250 metriä ja keskustaankin alle kaksi kilometriä.

Martinkirkon ympäristö kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listaan. Sekä talon julkisivu että porrashuoneet ovat Museoviraston suojeluksessa ja ne ovatkin säilyttäneet kauniin historiallisen ulkonäkönsä. Julkisivuremontti on tehty 2003 rakennuksen henkeä muuttamatta.

 

Martinkirkon ympäristö kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listaan. 1933 valmistunut, Gunnar Wahlroosin ja Totti Soran piirtämä Martin kirkko edustaa tyylisuunnaltaan uusasiallista klassismia. Sotalaistenmäki oli sodan jäljiltä kirkkoa lukuun ottamatta lähes täysin tuhoutunut. Turun Seudun Invalidit ry:ssä ehdotettiin 1948 oman talon rakentamista ja talo valmistui lopulta loppuvuodesta 1951 osoitteeseen Temppelinkatu 2.

Talon arkkitehtina toimi Aulis Blomstedt joka käytti talossa myös osittain kehittämäänsä Canon60 -mittajärjestelmää, jossa kehon mitat (180 cm ihminen), aritmeettiset lukusarjat ja säveloppi olivat merkittävässä osassa. Blomstedtin mukaan arkkitehdin tehtävänä on suojata ihmistä ja toisaalta välittää hänen suhdettaan luontoon. Siksi talo on ollut ammattilaisten suuren mielenkiinnon kohteena eri vuosikymmeninä.

Alkujaan taloon rakennettiin 49 huoneistoa, toimisto ja talonmiehen asunto (yhdistetty 90-luvulla huoneistoksi), varastotila-kerhohuone sekä suurelle yleisölle tarkoitettu saunalaitos eli Villen saunat Oy. Saunatila tosin muutettiin 90-luvulla toimistoksi, kerhotilaksi ja saunaosastoksi koska yleisille saunoille ei enää ollut riittävää käyttöä.

 

Temppeli piirros

 

Rakennusvuosi
1951
Energialuokka
D2007
Lämmitys
kaukolämpö
Laajakaista
Vuokraan sisältyy Dna Perusnopeus 10M -laajakaistayhteys, joka on edullisesti päivitettävissä nopeammaksi (oma sopimus operaattorin kanssa).
Antennijärjestelmä
kaapeli-tv
Hissi
On
Yhteiset tilat
saunatilat, pesutupa, ulkoiluvälinevarasto, irtaimistovarasto
Palvelut
Alueen palvelut. Etäisyyksiä; jokiranta 250 m, Kauppatori 1,6 km ja Yliopistonmäki 2,4 km.
Bussiyhteydet
on