kohdekuva
As Oy Turun Kurjenlinna

Tämä vaikuttava yli 120-vuotias kivirakennus on kunnostettu vuokra-asunnoiksi ja toimitiloiksi raikkaan tyylikkäästi ja perinteitä vaalien. Rakennuksessa on kiinnostavaa mennen ajan henkeä. Kunnostustyö on tehty sydämellä, josta esimerkkinä pieteetillä esiin loihditut tiiliseinät, kaariholvit ja kattopalkit. Yksilöllisissä huoneistoissa on modernia tyyliä, aikaa kestäviä materiaaleja ja ekologisuutta, talotekniikka edustaa uusinta teknologiaa.

Kurjenlinnan asuinrakennus koostuu neljästä portaasta joissa yhteensä 64 asuntoa ja 10 toimistotilaa. Talon suurin asunto on hulppea 97 m² neliö ja pienimmät tunnelmallisia 22 m² yksiöitä. Eniten talossa on suosittuja noin 35 m² tyylikkäitä kaksioita.

Teknisesti modernista Kurjenlinnasta löytyy jokaisesta asunnosta upeita yksityiskohtia! Vanhaa on onnistuneesti kunnioitettu myös asuntojen sisustuksessa. Pienimmissäkin asunnoissa huonekorkeus on yli kolme metriä ja vanhat kattopalkit sekä holvatut ikkunasyvennykset luovat tunnelmaa. Alkuperäiset punatiilet ovat monissa asunnoissa näkyvissä, eikä materiaaleissa ja yksityiskohdissa ole säästelty. Asunnot on varusteltu viimeisen päälle. Keittiöissä muun muassa astianpesukone, retrojääkaappipakastin, erilliskiertoilmauuni, induktiotaso sekä USB-latauspistorasia. Tyylikkäät kylpyhuoneet joissa arjen luksuksena vesisadesuihku. Kaikkien asuntojen pesuhuoneissa myös tottakai pesukoneelle ja kuivausrummulle on liitännät ja tilavaraus.

Historiallinen 2,7 hehtaarin kaupunkialue sijaitsee Turun itäpuolella, Uudenmaantien ja Kaskentien välissä. Kurjenlinna kokonaisuus muodostuu neljästä suuresta ja muutamasta pienemmästä uusrenesanssityylisestä kivirakennuksesta. Kurjenmäen alue ja sen vanhat rakennukset muodostavat rakennustaiteellisesti ja sosiaalihistoriallisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka on tänäkin päivänä erittäin olennainen osa itäisen Turun kaupunkikuvaa. Rakennukset ovatkin merkitty kaupungin yleiskaavassa säilytettäviksi kohteiksi.

Kurjenmäen alue rajoittuu Kurjenmäenpuistoon puistoon ja Kupittaanpuisto virkistys- ja liikuntamahdollisuuksineen on alle 500 metrin matkan päässä. Silti palvelut ovat vain kivenheiton päässä. Kupittaan Citymarketille on todellakin matkaa vain 150 metriä ja keskustaankin vain 1,5 kilometriä.

 

Kurjenlinnan alue alkoi muotoutua yli 120 vuotta sitten, kun vanhuksia ja mielenvikaisia hoitavaa uutta laitosta alettiin suunnitella kauemmaksi Turun kaupungin keskustasta, jotta hoidokkeja voitaisiin käyttää maataloustyöhön. 1893 päätettiin tälle alueelle sijoittaa köyhäintalo. Köyhäintalon yhteyteen rakennettiin myös työlaitos, sillä tuolloin kunnalta saatu köyhäinavustus oli lainaa, joka oli mm. työllä maksettavissa takaisin. Köyhäintalo oli maanviljelystä harjoittava yleishuoltolaitos, jossa tehtiin räätälin, suutarin, puusepän ja naistentöitä sekä kasvatettiin sikoja. Alueen vanhin rakennus on köyhäintalon asuinrakennus, nyt valmistuneen Kurjenlinnan asuin- ja toimistotalon – eteläpääty ja siipiosa eli em. työlaitos. Tämän rakennusosan rakennuspiirustukset laati opettaja J.E. Stenberg vuonna 1894 ja rakennus valmistui 1898.

Pohjoispäähän liitettiin vuonna 1903 nelikerroksinen laajennusosa, jonka suunnitteli kaupunginarkkitehti Arthur Kajanus. Päärakennus muutettiin vuonna 1933 kahdeksi sairasosastoksi. Myös siipiosaa on sittemmin laajennettu ja isot oleskeluparvekkeet rakennettu. Kurjenlinnan kaksi rakennusta yhdistettiin väliosalla yhdeksi kokonaisuudeksi 1950-luvulla. Muun muassa kunnallissairaalan sisätautiosasto on toiminut tiloissa. Rakennuksia käytettiin pitkäaikaissairaanhoitoon vuodesta 1997 alkaen, kunnes vuoden 2009 lopussa rakennusten käyttö vuodeosastoina loppui. Rakennukset jäivät rapistumaan käytön puutteessa.

Vuonna 2017 tarjouskilpailun pohjalta Turun kaupunki päätti myydä Kurjenlinnan alueen rakennusyhtiö Vuokrakartio Oy:lle, kun kaupunki haki kumppania, joka ryhtyisi suunnittelemaan arvokkaan alueen herättämistä henkiin historiaa kunnioittaen.

 

Kurjenlinna piirros

 

Rakennusvuosi
1903
Energialuokka
kohteelle ei lain mukaan tarvita energiatodistusta
Lämmitys
maalämpö
Laajakaista
Vuokraan sisältyy 50 Mb/s -laajakaistayhteys (oma sopimus operaattorin kanssa).
Antennijärjestelmä
kaapeli-tv
Hissi
On
Yhteiset tilat
ulkoiluvälinevarasto, irtaimistovarasto
Palvelut
alueen palvelut
Bussiyhteydet
on