Poismuuttajan muistilista

Poismuuttavan asukkaan velvollisuuksiin kuuluu huoneiston asianmukainen loppusiivous. Mikäli siivous laiminlyödään tai asuntoon tai muihin asukkaan käytössä olleisiin tiloihin (varastot, parvekkeet, pihat jne.) on jätetty tavaroita, on vuokranantajalla oikeus pidättää vakuudesta tai laskuttaa poismuuttavalta siivouksesta ja tavaroiden poistosta aiheutuvat kulut (mm. siivous, kuljetus- ja kaatopaikkakulut).

1. IRTISANOMINEN
Irtisanomiset yms. käytännönasiat voit hoitaa toimistomme kautta. Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti. Valmiin lomakepohjan voi käydä täyttämässä toimistollamme.

2. AVAIMET
Kaikki avaimet palautetaan Asuntovuokraus Avori LVV toimistoon, ellei asiasta ole sovittu toisin vuokranantajan tai tämän edustajan kanssa. Toimiston aukioloaikojen ulkopuolella avaimet voi toimittaa kirjekuoressa huoneiston osoitteella varustettuna toimiston ovessa olevasta postiluukusta.

3. MUUTTOILMOITUS MAISTRAATTIIN JA POSTIIN 
Lakisääteinen muuttoilmoitus maistraatille on tehtävä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Ilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta posti tulee oikeaan osoitteeseen halutusta päivämäärästä lähtien. Muuttoilmoituksen maistraattiin ja postiin voi tehdä samalla joko puhelimitse tai netissä:

   4. POISMUUTTOILMOITUS TALOYHTIÖÖN
   Poismuuttoilmoitus tulee tehdä huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle. Mikäli taloyhtiö veloittaa asukasta vedestä tai sähköstä kulutuksen mukaan, tulee poismuuttoilmoitusta jättäessään pyytää mittarienlukua loppulaskun saamiseksi. Veden, sähkön ja muiden taloyhtiön perimien maksujen loppulaskun maksaminen on edellytys myös vakuuden palauttamiselle.

   5. SÄHKÖSOPIMUS
   Sähkösopimus tulee irtisanoa, mikäli asukas on itse tehnyt sähkösopimuksen energiayhtiön kanssa (sähkölämmitteisissä huoneistossa sähkösopimusta ei saa lämmityskauden aikana missään tapauksessa irtisanoa päättymään ennen vuokrasuhteen päättymistä).

   6. LOPPUSIIVOUKSESTA YLEISESTI
   Huoneisto tulee tyhjentää sinne kuulumattomasta asukkaan irtaimistosta, kuin myös kellari, parveke, varastot ja piha-alue. Huoneisto, varastotilat ja parveke tulee siivota perusteellisesti.

   Kaikki tilat

   • tyhjentäminen, mukaan lukien itse asennetut hyllyt, peilit yms.jollei asiasta ole toisin sovittu
   • katossa mahdollisesti olevat valaisinpistorasiat / sokeripalat on jätettävä paikoilleen
   • lattian imurointi ja pesu / pyyhintä nihkeällä liinalla sekä mahdollisten tahrojen poisto
   • ovien, ovenpielien, seinien, kaappien, hyllyjen, laatikoiden, valokatkaisijoiden yms. pintojen pyyhkiminen ja mahdollisten tahrojen poisto kyseiselle pinnalle sopivin menetelmin
   • ilmanvaihdon tulo- ja poistoventtiilien puhdistus
   • ikkunoiden pesu tarpeen vaatiessa (ei pakkasella)

   Keittotilat

   • keittolevyn / -tason, uunin, uuniritilöiden ja –peltien pesu
   • liesituulettimen ja sen rasvasuodattimen pesu
   • kylmäkoneet on kytkettävä pois päältä, puhdistettava ja ovet jätettävä auki, pakastin on sulatettava ja valvottava, ettei sulamisvesi valu lattialle (vesivahinkovaara)
   • tiskialtaan, hanojen ja roska-astioiden puhdistus
   • kaappien, laatikoiden ja pintojen pyyhkiminen sisä- ja ulkopuolelta
   • mikäli huoneistossa on ollut asukkaan oma astianpesukone, pitää koneen poistamisen jälkeen tulpata astianpesukoneliitännän tulo- ja poistoputket vesivahingon välttämiseksi

   Kosteat tilat ja sauna

   • wc-istuimen, lavuaarin, hanojen ja ammeen pesu sekä kalkkisaostumien poisto
   • peilien ja muiden pintojen puhdistus
   • seinien ja lattioiden pesu, myös laattalattioiden saumojen puhdistus
   • lattiakaivon puhdistus
   • lavuaarin hajulukon tyhjennys tarvittaessa
   • saunan lauteiden pesu

   Mikäli asuntoon on kuulunut asuntokohtaisia varusteita, jätä ne asuntoon (mm. TV-antenninjohto, laajakaistakaapeli, suihkuverho, palovaroitin, lääkekaappi, verhoripustimet, ikkunakahva). Jätä asuntoon myös asuntoon kuuluvat asiakirjat (mm. asukaskansio, talosuojeluohje ja kodinkoneiden käyttöohjeet).

   HUOM! Raitisilmaventtiilejä voi jättää auki, mutta kaikki ikkunat ja parvekkeenovi tulee sulkea.

   SIIVOUSOHJEITA LÖYTYY NETISTÄ, ESIM. www.martat.fi

   7. LOPPUTARKASTUS
   Vuokranantaja tai tämän edustaja tekee lopputarkastuksen, kun asunto on tyhjä ja siivottu.

   8. VAKUUDEN PALAUTUS
   Vakuus palautetaan yleensä noin kahden viikon kuluessa siitä, kun asunto on luovutettu (kuitenkin vasta vuokrasopimuksen päätyttyä ellei toisin ole sovittu). Vakuuden palauttaminen edellyttää, että asunnon todetaan olevan normaalissa kunnossa, muuttosiivous on tehty, taloyhtiön maksut (pesutupa, mahdolliset sähkö- ja vesimaksut) on maksettu, kaikki huoneistoon liittyvät avaimet on palautettu ja mahdolliset puutteet on korjattu. Jos vakuus ei riitä kattamaan mahdollisia siivous- yms. kustannuksia, laskutetaan puuttuva summa erikseen.